Co to je TSOŠV

Homo doctus in se semper divitas habet.

Tak především je to bezva škola pro ty, co mají dobré nervy, krev jim zle nedělá a mají rádi zvířata... Obecně řečeno. Je to ale trochu složitější. Studenti na TSOŠV sú vždycky trochu složitější.
TSOŠV je zkratka pro Tauferovu střední odbornou školu veterinární. Je to 4 letá škola s maturitou, dříve se třemi zaměřeními (orientacemi): Zooveterinární, Chov exotických zvířat a Hygiena a zpracování potravin. Já osobně chodila do tej poslední... Tyhle tři orientace se v reálu moc nelišily, pár předmětu navíc, některé chyběly, ale v podstatě se nic nestalo, kdybyste chtěli jít na ,,Exoty" a šli jste na ,,Konzervy". Jsme tu jak velká rodina. Říká se, že určitá škola není jen škola, ale styl života. V tomto případě to není jen fáze, nýbrž holý fakt. Zažila jsem tu své nejlepší roky života a kdyby to šlo, vrátila bych sa zpět. 

V minulosti fungovaly přijímačky tak, že ředitelka vzala prvních 30 do průměru 1,2 (průměr za 2. pololetí 8. ročníku a 1. pololetí 9. rořníku) a zbytek se musel šťavit u testů z biologie a chemie. Teď je to tak, že ředitelka bere 90 žáků (což je maximum) + 2 na odvolání jen z průměru na ZŠ. Což je jaksi na pytel, poněvadž nee všechny školy známkují stejně, že.

Škola se nachází v Kroměříži (Zlínský kraj) v malebném okraji města (za Podzámeckou zahradou, což je bomba, doporučuju nejen mileneckým párečkům - osobně vyzkoušeno). Učí se na hlavní budově a na budově odborných předmětů, k dispozici (k učení, samozřejmě) je i pitevna po schodech důle.am jsme se vždycky parádně vyblbli. Když bylo teplo, chrápali jsme v seníku nad maštalou s potkanama. Sem tam sa probudil pan magistr Jirásek a vyhnal nás. A opékačky na Barbořině sú samostatnou epizodou.


________________________________________________
Pozn.: Homo doctus in se semper divitas habet. = Vzdělaný člověk má vždy bohatství v sobě.

5 komentářů:

  1. Jé. Na tuhle školu chci letos jít.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem se tam hlásila, nakonec mě i přijali, ale šla jsem do Boskovic ... nevím jestli to tam bude lepší ale je to blíž.

    OdpovědětVymazat
  3. Studuju tuhle školu druhým rokem a jen jsem chtěl trochu poupravit informace: ty tři zaměření jako zooveterina, exoti a hygina byly zrušeny a teď už je pouze jedno zaměření, ve kterým je od každýho trochu ;).

    OdpovědětVymazat
  4. Aha. Děkuji za aktualizaci. No, tak to vypadá, že zůstanu konzerva už navěky :-D

    OdpovědětVymazat
  5. zdravím, já zase zůstanu navždy notorem (absolvent 4 A.)

    OdpovědětVymazat