Buněčné organely, mitochondrie, lysosomy, definice, rozdělení, funkce

Organely v cytoplazmě mohou být membránové (mitochondrie, ER, Golgiho komplex, lysozomy, peryzom) nebo nemembránové (ribozomy, centriol).


Membránové organely 

Schéma membrány
 
Princip fluidní mozaiky znamená to, že se proteiny mohou přesouvat.
Karyolema (jaderná membrána) je dvouvrstvá.
Perinukleární prostor = šterbina mezi membránami karyolemy. Membrány jádra v některých místechsplývají, toto místo se skládá z diafragmy (blanka) a molekulárního póru.
Cytolema = cytoplasmatická membrána

Mitochondrie
Je to donor energie pro všechny organely v buňce, má ovoidní tvar. Její velikost se pohybuje přibližně v rozměrech 0,2-0,5 x 1-2μm (nejčastěji 0,5 x 1μm) a zároveň je měřítkem pro odhad velikosti ostatních buněk. Vláknité mitochondrie ve srdeční svalovině měří až 5μm. Jejich množství se pohybuje mezi 100 až 1000, záleží na aktivitě buňky. Mitochondrie jsou rozmístěny v cytoplazmě, ale ve svalovině leží mezi myofibrilami.
Místo kolem krčku spermie, kde jsou spirálovitě nahromaděné mitochondrie se nazývá vagina mitochondrialis
Nahromaděným mitochondriím v bazální části buňky, kde je potřeba velké množství energie se říká structura basalis.

Stavba mitochondrie:
Mitochondrie má dvě membrány - zevní a vnitřní. Zevní je hladká, rovná a udává tak tvar. Vnitřní membrána vytváří invaginace cristae mitochondrales. Jejich vnitřní povrch tvoří mitochondriální tělíska, která vypadají asi takto:
Ta "hlavička" je nositelem enzymů respiračního řetězce. Čím je mitochondrie aktivnější, tím více má těch cristae mitochondriales.
Mitochondrie je autoprodukltivní organela, protože ve své mitochondriální matrix obsahuje nukleové kyseliny. Mitochondriální DNA zaujímá 1% z celkového množství a od jaderné DNA se liší. RNA zaujímá 15-25% z celkového množství a obsahuje všechny formy (tedy kromě virové RNA). Mitochondriální matrix obsahuje mimo NK také mitochondriální ribozomy, proteiny a mitochondriální granula (což, jsou krystalické inkluze tvořené vápníkem a hořčíkem).
Mitochondrie nemá krysty, ale tubuly. Ty v buňkách hmyzu syntetizují steroidy.
U mitochondrií rozlišujeme tři typy: prizmatický, saceluární a přechodný.


Lysozom
Je to váček obsahující enzymy (primární lysozom) nebo váček, který  některé látky rozložil. Nerozložené látky v lysozomu tvoří reziduální tělísko. Multireziduální tělísko je lysozom s potenciálními váčky. Lysozom, který rozkládá opotřebované buňky, tedy obsahuje vlastní matečnou buňku, se nazývá autolytická vakuola.
Podle toho, co lysozom tráví, jej rozlišujeme na heterolysozom a autolysozom.

Peroxizom
Peroxyzom se skládá z membrány a jemně zrnité matrix. V níc se nachází enzymy (např. urikáza), uplatňují se v metabolismu vodíku.
Shluk inkluzí tvoří krystaloid. Hlavní funkcí peroxizomu jsou detoxikační procesy buňky. Vyskytují se v hepatocytech a ledvinových tubulech.

    Žádné komentáře:

    Okomentovat