Tkáně, definice, rozdělení, tkáně epiteliální, epitely krycí, rozdělení, příklady, definice

Tkáň je soubor buněk, které mají podobný tvar, velikost a vykonávají stejnou funkci. Tkáně pocházejí ze všech třech zárodečných listů.
  • Ektoderm - epidermis, nerovová tkáň, podpůrné buňky NS
  • Endoderm - trávicí trubice, dolní cesty dýchací (ty s respiračním epitelem)
  • Mezoderm - svaly, erytrocyty (ty jsou tvořeny z mezenchymu, první primitivní pojivová tkáň) 

Jeník Páleníček

Olomócký ícenásobný mistr světa v naturální kulturistice, a za rok 2010 bodoval hojně, jak sám říká v rozhovoru pro Šumperský deník:
"Obhajoval jsem titul Mr. Universe v juniorské kategorii, což se mi povedlo. A jelikož už jsem starší a tento rok bych měl startovat v mužské, tak jsem si ji vyzkoušel už loni. A vyhrál jsem i tam. Pak jsem byl na Olympii v Renu, což je asi nejprestižnější kulturistická soutěž na světě pro naturální sportovce. Tam jsem se umístil na 4. místě v dospělých a mezi juniory jsem vyhrál."

Kuba Štěpánek

Klučina s velkou hokejkou a velkou rukavicí v brance, nosí třicetrojku. Seznámili jsme se prostřednictvím jedné nejmenované online hry. Nechtěla jsem ho zde uveřejňovat, přecejen ho novináři honí na každém kroku, ale vzhledem k tomu, že mi dnes volal a zvedl mi náladu, tak ho prásknu. Vlastně on sa mi napráskal sám. Jelikož se nedívám dobrovolně na televizi, vždycky mi zavolá a nahlásí, jestli náhodou nehraje někde na mistrovství a ať sa nezapomenu dívat. A já nikdy nezapomenu. Od té doby, co žije v Rusku, se neozval. Ale vrátil se na chvíli domů. Trošku zdivočel, pravda, ale pořád je to Kuba, jakého znám. Nedávno ho opustila přítelkyně, takže holky, je volný ;-)

První den nutričního poradce

Asi nemá cenu se sáhodlouze probírat vysvětlováním pojmu wellness. Můj amatérský laický překlad říká, že tento pojem je složený ze dvou slov, podle kterých se všechno točí "dobře a cítit se". Dobře se cítit nejen po fyzické, ale také po psychické stránce.
Já se pokusím informovat čtenáře o wellness centrech z pozice nutričního terapeuta. Budu se vyvarovat popisu, jak jsem se dostala na přijímací pohovor a na svůj první zaučovací trénink. Zaměřím se však na první návštěvu klienta v tomto zařízení a vše, co mně za ten den naučili. Já jakožto jistý vzdělanec v oboru jsem se nedověděla skoro nic nového. Poradci využívají know-how kvalitních středních škol a dalších kvalitních informací z internetu. Avšak musím přiznat, že se mi obzvláště líbilo jednání těchto lidí nejen ke kolegům navzájem, ale i ke klientům. Většinou jsou to sebevědomí a (aspoň na pohled) milí mladí lidé.