Bohúšu, pospěš!

Občas jsme chodili na praxi ke koním do jedné nejmenované jezdecké stáje v Kroměříži. Já jsem bohužel neměla ke koním přístup od malička, a proto jsem se jich trochu bála. Přestala jsem se jich bát až v druháku. Ani to tak nebyl strach, jako respekt. Přecejen, když koukáte na to obrovské zvíře, kterému stačí jeden pohyb, aby vás zmrzačilo, ono je to trochu pochopitelné. Je to však stejné u všech zvířat. Stačí jediný moment a váš kontakt se zvířetem vás poznamená na celý život. Ať už v tom dobrém nebo špatném smyslu. Vrátím se k praxi v jezdecké stáji. Zní to honosně jako všechno. Ovšem nenechte se oklamat. Za to, že jsme do deníku praxe dostali podpis, jsme Bohúšovi poklidili maštal, boxy, vydrbali koně a když byl dobrý den, tak jsme si je také povodili ve výběhu.

Výhody pánských záchodů

Pánové, už sa Vám někdy stalo, že jste si šli do teho svého a narazili na rozevlátú holčinu, která vás pozdravila "nazdar" a šla dál, jako by si ani nespletla dveře? Věřte mi, nespletla.

Tauferky, koleje jako každé jiné

No co vám mám povídat. Vysokošlokslé koleje. Jak to tam asi normálně chodí? Jak žijí na kolejích dospělí lidé, co se až do svých dvacetišesti (a když se nedaří tak i více) let stále připravují na své budoucí povolání?
Ti poctiví si přes den lijú informace do hlavy na pokojích, ti nepoctiví si hlavu nalívají v hospodách, na kolejích je klid tak jako tak. Jó, to večer, to to začne ožívat. Ti poctiví shledají, že už se stejně víc nenašrotí, a ti našrocení sa z hospod slézají na koleje, páč už nemají za co šrotit. A že mluvíme o veterině, tak ten luxus sa nalejvat v hospodách má opravdu jen malé procento z našich studentů. Buď nejsú prachy, páč všechno sežrala kopírka nebo skriptárna, nebo není čas páč je nějaké to kolokvium, písemky a další činnosti, co vyžadují chod mozku aspoň na 120% a nebo ti úplní chudáci trčí do šesti večer na alma mater a pak nemají ani sílu do tej hospody zalézt.

37. První základy ve vývoji CNS, vývoj mozku a míchy, vznik a diferenciace gangliové lišty

Veškerá další diferenciace stěny primitivní nervové trubice se odehrává v plášťové vrstvě. Však její poloha zůstává nezměněna. To znamená, že i poloha budoucího fetu je zachována. Největší mitotickou aktivitu mají hlavně laterární části plášťové vrstvy primitivní nervové trubice, proto nejvíce proliferují. Při dělení buněk plášťové vrstvy vznikají dvě hlavní populace buněk – neuroblasty (kmenové buňky pro neurony) a spongioblasty (základ pro podpůrné buňky, tj. neurogie).