Živočišné produkty
- maso, mléko, vejce, med, ryby, zvěřina
Zákony a předpisy, které platí pro vykonávání dozoru nad potravinami
Základní pojmy:Technologie = soubor operací a postupů, které se užívají při přípravě potravin, cílem je, aby potraviny byly bezpečné
Bezpečné potraviny - zahrnuje zdravotní a hygienickou nezávaznost a také biologickou hodnotu potravin
Zdravotně nezávadná potravina - neobsahuje žádné látky, které by způsobily onemocnění konzumenta, tozn. biologické činitele (mikroorganismy, biotoxiny, viry, priony, parazity), chemické činitele, težké kovy (Pb, Hg, Cd,...), fyzikální činitele (radioaktivní lázky, mechanická znečištění)
Hygienická nezávadnost - tozn. že potravina je vyrobena, připravena přesně podle technologických norem
Biologická hodnota - je dána obsahem jednotlivých živin a dalších látek využitelných pro člověka