Jak dobře nakupovat zvíře?

Když už jste si sehnali objektivní informace a hodláte sa jimi řídit, můžete přemýšlet o koupit nějakého živého tvora. Opakuji ještě jednou. Neexistuje zvíře, které nic nepotřebuje. Každý živý tvor má své nároky. Někdy je chov určitého zvířete náročnější než jiného, ale to už je na vás, abyste posoudili, zda na chov takového tvora máte. Vybavení, čas, finance. Že vše pro něj máte.

Jen absolutní Ententýn, kulantně řečeno, si nejdřív pořídí zvíře a pak řeší, co s ním, kam s ním, co k němu. Je doba internetu, doba informací zadarmo. Nezkoušejte k chovateli krajty písmenkové přijít s tím, že máte pro ní doma šedesátilitrové akvárium s víkem, kde jsou ještě původní trubice a že chcete od něj koupit jeho odchovy. Nicméně, z těch informací vybírejte ty korektní, objektivní a důvěryhodné. Co myslíte, že může nabídnout třeba web pejsanecci.cz, chovamehadiky.blog.cz, dalmatinci.blogujeme.cz, nasikonici.cz, pestujemekrecky.cz?
Upřímně, nečekejte od stránek, které PĚSTUJÍ zvířata, které chovají ZVÍŘÁTEČKA, stránky, které si založila dvanáctiletá Kristýnka pro své kamarádky, že budou obsahovat ty správné informace k chovu. Zajděte si do knihovny, do knihkupectví a shánějte knihy. Knihy, které píšou sami mnohaletí chovatelé, vzdělaní lidé, lidé z oboru, prostě odborníci.

Zverimex? Pár slov na obhajobu.

Na různých poradnách kolují různé hrůzostrašné až démonické kecy. Ano, opravdu velká část z nich je pravdivá. Ale sú také hlody, které sú vycucané z teho nejposlednějšího článku prstu. Dovolte mi, jakožto člověka, který je zaměstnán v takovém zařízení, pár slov na obhajobu.


Jak už říkal Dr. House: "Lidi lžou."

Nejčastější chyby začínajících akvaristů

S akvaristikou jsem začala víceméně z donucení. Vlastní akvárium jsem mít nemohla, nebyl proto důvod se nějak blíže s akvaristikou seznamovat. Jenže když jsem nastupovala do práce do Zoolandu, musela jsem sa naučit rozeznat víc než neonku od pavího oka a skaláry. Ať už byla moje kolegyně Martina jakkoli velká hysterická důra, jedno sa jí nechat muselo. Sama se učila ryby, sama sa jim snažila porozumět a myslím si, že ňa naučila celkem slušným základům. Jasně, nepřišla jsem do zverimexu jako úplný tydýt, ale bylo potřeba víc než jen rozeznat nejběžnější ryby od sebe. Bylo potřeba se dovědět něco o biologickém fungování akvária, rozeznání pohlaví, rozeznat i jiné méně běžné ryby, tzv. "speciálky" a další a další informace.

Další dobrú sodu mi dal chlápek ze Sery. Ten ňa teho za ty dvě hodiny naučil nejvíc. Hlavně co sa týče léčiv, filtrace a takých těch akvarijních špeků. Uměl vše moc hezky a srozumitelně podat, uměl věci odůvodnit a rozebrat. Dále už jsem nabírala zkušenosti od otrlých akvaristů a samozřejmě z všemocného internetu a přímo v práci jako prodejce v pet shopu.

Dělám akvaristiku víceméně pracovně a tak trochu kecám svému bráchovi do jeho dvousetlitrového akvária.  Přešla jsem do jiné práce a když jsem  nastupovala, nebyl na mojí směně v oblasti akvaristiky nikdo zkušenější než já. Tak to na ňa spadlo. A ano, ani slečna, která si tu tak sprostě otevírala držku na mém blogu, mi tehdy nesahala ani ke kotníkům. Takže tě péro, mrcho. Na druhé směně kraluje Klára. To je prosím Akvaristka s velkým A. I ona ňa teho hodně naučila. Za to jí dík.
Já nejsu žádný akvarista s velkým A, ale dovolím si úplným začátečníkům předat tak nějak ucelené informace a upozornit na ty nejčastější chyby, které dělají. Ve světě akvaristiky sú to věčné hovadiny, ale když ty lidi pořád dělajú jedny a ty samé chyby. Denně prodám ryby minimálně dvaceti lidem, takže vím o čem mluvím. Též přidám pár špeků, které by sa vám mohly hodit.Určitě čtěte až dokonce, zadarmo vám teho stejně nikdo víc neřekne.

Díky blogerům

Na pár let jsem sa uložila k ledu na zotavenú. Přestala jsem se o dění na blog.cz zajímat od doby, kdy jsem z něj přesídlila na blogger.com. Prásknutím dveřmi AK mi spada velká koule z kotníků a já se pak cítila jako v tej reklamě na Airwaves. Věřím, že i Kriza sa cítila stejně. Ale po letech mi to pořád nedalo a zvědavost byla nakonec moje silnější charakterová vlastnost než uraženost. A hle! V dáli svítá!

Po tej době přiznávám, že jsem za ty nitky mohla tahat trochu jemněji, v jiném pořadí a v jiných rytmech, nicméně za svým tvrzením ve všech komentářích, článcích a v Temných rytířích si stojím jako srostlá skála. I když většina z vás si o mně myslí, jaká su arogantní piča, egoistická mrcha a královna hajzlů, carevna (j)elit a je vám srdečně jedno, jakou z vás mám radost. Musím to prostě napsat.

Mám z vás radost.