Zakládáme sladkovodní akvárium

Tento článek by měl být alfou a omegou začínajícího akvaristy laika. A protože se denně ve své profesi setkávám s různými lidmi, pojmu tento článek jako akvarista úplný začátečník Tydýt.

Pokud si pozorně přečtete tento článek, měli byste mít dostačující základy pro založení a udržení krásného akvária tak, aby Vám dělalo radost a bylo překrásným doplňkem Vašeho interiéru i Vaší osobnosti.
Na konci článku uvedu seznam základních věcí včetně přibližné ceny pořízení v prodejně, ve které pracuji. Tyto věci by měl mít začínající akvarista, úplný laik k dispozici a je dobré si je pořídit. Postupně je budu uvádět v přímo v článku i s důvodem, k čemu jsou dobré.

Laparotomie, rumenotomie

Laparotomie

Laparotomií rozumíme řez stěnou břišní nebo otevření  dutiny břišní a předchází každému chirurgickému zákroku dutiny břišní. Laparotomii rozdělujeme podle důvodu proč k ní přistupujeme na léčebnou a probatorní (tzv. „na slepo“ , abychom zpřesnili diagnózu).

Chirurgická onemocnění zažívadel - torze žaludku, prolapsus recti, ileus

Dilatatio et torsio ventriculi

Dilatace a otočení žaludku je akutní až perakutní onemocnění, zvláště velkých psů (typicky německá doga) , které souvisí hlavně s dobou po krmení a krmením nevhodnou stravou či nevhodnou pohyblivou aktivitou po nakrmení.