Malá zoologická XIII

Aktuální přírůstky


Dlouho jsem sa nepochlubila s našimi miláčky. Máme tu novou dudu krajtičku královskou (Python regius),

Akorát, že tady dělá "bojím, bojím".



šest fofr agam vousatých (Pogona vitticeps)


a naprosto festovního gekončíka nočního (Eublepharis macularius).



Jo a taky červenou formu leguána zeleného. Pomalu a jistě je socializuju, takže už bez problému přijdou k ruce pro dobrůdky.

Ještě čekáme na hroznýšovca, ty jsme si u nás velice oblíbili (tož guttaty už sú trapně rozšířené, třeba začít s něčím ne tak tradičním). 
Jenže hroznýšovec nebyl k sehnání a tak jsme si přece jen jednu guttatu vzali. Nicméně jen tak obyčejnou ne, samozřejmě. My máme mutaci caramel.


No a asi největší atrakcí je momentálně nejmenší druh ary - Ara červenoramenný (Diopsittaca nobilis longipennis nebo D. n. cumanensis). Původně to sice byl Otík (což sa mi líbí víc), jenže Orel ho přejmenovala na Áju a pravda, už se to snaží vyslovovat. Jak už řekl náš větší šéf: "Ta to s ptákama umí."


U červenoramenného ary známe tři poddruhy. Diopsittaca nobilis nobilis, Diopsittaca nobilis cumanensis a Diopsittaca nobilis longipennis. My máme ten vzácnější poddruh a je to přímý odchyt z Guyany. Barva dorzální rohoviny na maxille je světlejší než u nominátního druhu. Vědecká obec nemá ještě jednotný názor na to, jestli oba poddruhy jsou skutečně dva nebo jeden a ten samý (novaexota.eu).

Malá zoologická XII

Vánoce mimo Kosmonosy

Normálně si dárky v práci na Vánoce nedáváme, jelikož jsme ale měly s Orlem srandavou, začaly jsme špekulovat, co už jsem dávno Jarče slibovala. Jarča má totiž chovnou stanici dalmatinů a taky auto bílé barvy, kterému říká "Pojízdná bouda", páč v něm vozí psy na coursing, na veterinu, no prostě vozí. Jestli má někdo doma dalmatina, tak ví moc dobře jak pevnou vazbu má zapíchnutý dalmatiní chlup na čemkoli. Z venku otřískaná bílá felda, vykastrovaná o zadní sedadla, plná chlupů a když někam veze psy, tak plná dalmatinů vykukujících ze všech světových stran.

A tak jsem si z Jarky dělala srandu, že jednou jí to auto polepíme puntíkama a bude mít dalmatinský bourák. Z Jarky si takto srandu udělal kde kdo, ale jen my jsme to dotáhly do konce. Na internetu jsme si objednaly dvaatřicet černých puntíků na auto a jak jsme byly s Orlem v ráži, ihned jsme sa pustily do pátrání po vhodném dárku pro Kláru.

Malá zoologická XI

Orel s roupama


A že sú ty Vánoce a lidi nakupujú jak strhaní, nálada šílená a tempo zběsilé, přišily jsme si všechny ženské v čele s naším Orlem americké úsměvy na ksichty, abychom sa z teho nepotrhaly.
Jenže ono to někdy bylo opravdu složité a tak jsme sa musely uměle nainfikovat vánoční náladou. O to sa postarala naše šéfová Orel. Chodila po prodejně a nevěděla co roupama...