Projevy nadbytku bílkovin:
1.
Pozitivní
bilance bílkovin –může, ale nemusí nastat
2.
Deaminace
– nadbytečné bílkoviny, které tělo nemůže využít, odbourává procesem deaminace.
Štěpením bílkovin na jakýsi bezdusíkatý zbytek a NH2 vzniká
v těle zásadové prostředí. NH2 se dále odbourává tak, že se
napojí u savců na močovinu a u vejcorodých na kyselinu močovou. Vytváří se
v játrech, pak se dostanou do krve a následně do mléka, do slin, do moči,
…
Bezdusíkatý zbytek může poskytnout energii
glukózou (glykogenní energie) nebo přes tuky (ketogenní energie).
3.
Poškození
ledvin a jater způsobený deaminací.
Pokud se poruší poměr mezi výdejem energie a příjmem
bílkovin, organismus se s ním vyrovnává v podstatě dvěma způsoby:
-
zvíře se snaží nedostatek energie brát z tuků,
pokud to jde a pak hrozí ketóza.
-
zvíře odbourává přebytečnou část bílkoviny
deaminací a hrozí poškození jater a ledvin.
Nadbytek bílkovin je z ekonomického hlediska drahý a
navíc zatěžuje játra a ledviny, proto i nadbytek bílkovin je špatný extrém.
Nejvíce nebezpečný je pro březí zvířata.