Nadbytek, nedostatek a poměr bílkovin a energie

Projevy nadbytku bílkovin:

1.      Pozitivní bilance bílkovin –může, ale nemusí nastat
2.      Deaminace – nadbytečné bílkoviny, které tělo nemůže využít, odbourává procesem deaminace. Štěpením bílkovin na jakýsi bezdusíkatý zbytek a NH2 vzniká v těle zásadové prostředí. NH2 se dále odbourává tak, že se napojí u savců na močovinu a u vejcorodých na kyselinu močovou. Vytváří se v játrech, pak se dostanou do krve a následně do mléka, do slin, do moči, …
Bezdusíkatý zbytek může poskytnout energii glukózou (glykogenní energie) nebo přes tuky (ketogenní energie).
3.      Poškození ledvin a jater způsobený deaminací.
Pokud se poruší poměr mezi výdejem energie a příjmem bílkovin, organismus se s ním vyrovnává v podstatě dvěma způsoby:
-          zvíře se snaží nedostatek energie brát z tuků, pokud to jde a pak hrozí ketóza.
-          zvíře odbourává přebytečnou část bílkoviny deaminací a hrozí poškození jater a ledvin.
Nadbytek bílkovin je z ekonomického hlediska drahý a navíc zatěžuje játra a ledviny, proto i nadbytek bílkovin je špatný extrém. Nejvíce nebezpečný je pro březí zvířata.

Dusíkaté látky - bílkovinné

 Dusíkaté látky bílkovinné

Dusíkaté látky bílkovinné jsou tvořeny aminokyselinami a vyznačují se typickou skupinou –NH2. Můžeme je rozdělit v podstatě na dvě základní skupiny:
a)      Proteiny – ty jsou složené pouze z aminokyselin.
b)     Proteidy – ty jsou složeny s aminokyselin a mají i nebílkovinnou část.

Stanovení jednotlivých složek v krmivu

Sušina

Sušina je zbytek po vysušení krmiva. Stanovuje se vysušením při 105°C do konstantní hmotnosti a nebo zkrácenou metodou – při 130°C po dobu 40 minut. Krmivo s velkým množstvím sušiny se tolik nekazí, protože je koncentrované. Stačí ho tedy menší objem pro stejnou energetickou hodnotu než u krmiva s malým množstvím sušiny. Pro lepší porovnání sušiny u krmiv se procentuelně přepočítávají na tzv. absolutní sušinu, ta je 100%.
Krmiva s velkým množstvím sušiny: obiloviny, sláma, chleba, sušené maso, corn flakes, jáhly, sádlo, olej med, pohanka… Krmivo s velkým množstvím sušiny nemusí být nutně v pevném stavu.

Jak sa pomstít zlobivým dětem na táboře...

Nebyli ani tak zlobiví, jako vybíraví. Tu sa jim nezdálo to, tu zase ono. Tady málo zábavy, tady hodně práce, onehdy tvrdý trénink... Pořád nějaké reklamace. Člověk sa snaží, vymýšlá a tvoří a děti jsou velmi upřímné v kritice. Nastal čas si užít trochu té zvrácené dospělácké zábavy. A jak jinak vydírat děcka než přes jídlo? A tak se tedy v neděli vyvěsil jídelníček na příští týden. Ještě ten den byl kolem něj ten správný humbuk.

Maminky nejsou tak blbé, jak jsme si mysleli...

Naša maminka nás měla velmi dobře vychované. Už od mala nás učila, jak se starat o domácnost. Dodneška nevím, jak jí mám za to poděkovat. Ten seznam úkolů na ledničce byl někdy tak dlouhý, že jsme ho skoro celý zapomněli. A tak nějak pravidelně.