Krmivo pro psy - hlody z internetové diskuze

Úvodem

Pracuji se zvířaty a s chovatelskými potřebami a občas bych chtěla znát názor na nějaký výrobek, se kterým ještě nemám osobní zkušenost. Proto se vyptávám zákazníků na jejich zkušenosti a proto se občas mrknu do nějaké internetové diskuze a místo toho, abych se něco inteligentního dozvěděla, tak čtu sračky a kejdy, zvedne se mi tlak a prostě se lidsky lidově řečeno naseru. Většinou tak, že internetový prohlížeč vypnu a jdu se nějakým způsobem uklidnit a rozdýchat to a dnes to budu rozdýchávat veřejně.


Ten smrad zkažených rádoby odborných informací se táhne napříč všemi možnými internetovými diskuzemi se "zkušenými a aprobovanými odborníky" řady JPP (jedna-paní-povídala). Upozorňuji, že braním těchto rad od JPP na těžší váhu riskujete velká rizika a toto musíte vzít na vědomí. Protože jste to pak vy, kdo může někdy až přímo ublížit vlastnímu zvířeti.

Su vystudovaná veterinární sestra - obor Veterinární prevence se zaměřením na Hygienu a technologii zpracování potravin a stojím si za tím, že škola, která mě naučila první polovinu znalostí, je prestižní a kvalitní. Druhou polovinu znalostí a vědomostí mě naučila praxe - jako veterinární praktikant, jako chovatel, jako asistent při výcviku, jako prodejce zvířat a chovatelských potřeb. Pár semestrů jsem studovala na VFU, jediné veterinární české univerzitě (taktéž považována jako jedna z nejlepších) a i odsud jsem si spoustu odnesla. Bohužel ne všechno, nezvládla jsem pár sezónních překážek styl meningitida o zkouškovém a operace dolní čelisti, atd... Ale dost na to, abych se mohla považovat na odborníka vyššího levelu než je JPP.

Výběr největších hlodů, co jsem posbírala na internetových diskuzích

Hlod číslo 1: # Zasláno: 26 Říj 2005 12:40

"Martina
JJ, to třeba moje morče taky papá své hovínka. Je to tím, že se jí ve střevě tvoří jeden vitamín, které získá jenom pojídáním svých hovínek. Myslím, že u tvé fenečky to bude podobné, něco jí asi chybí.
A nebo je fakt čunče. (vtip)
"

Skutečnost
Morče stejně jako králík je přirozený koprofág. Mají trávicí ústrojí býložravce (herbivora), dlouhé střevo, odlišnou tvorbu enzymů a hovínka požírají proto, že jejich trávicí systém umí využít mikroorganismy (ne jeden nějaký vitamín) z prvního výměšku (což se neoznačuje ještě jako výkal, i když to jde ze zadku) a ty jim pomáhají obnovovat střevní mikrofloru.Jakmile toto zpracují, tráví a vstřebávají znovu a finálním produktem tohoto "jakoby dvojího trávení" je výsledný bobek (výkal).

Pes a kočka a fretka jsou carnivoři - česky masožravci a mají úplně jinou strukturu trávicího systému. To prostě nejde dát do kupy. Psi to dělají hlavně proto, že mají nevhodně složenou krmnou dávku nebo z čiré zvědavosti a hravosti (psi přenášejí pro ně zajímavé věci v tlamě) a dál už to dělají prostě ze zlozvyku. A to dělají psi jak BARFařů (protože ti jsou ze všech nejstudovanější a nejchytřejší a vůbec by je nenapadlo, že jejich BARFdávka prostě nemusí být vyvážená a může jim nějaká důležitá složka stravy unikat). Není BARFař jako barBARFař. A dělají to i psi na granulích, protože každý výrobce má svoji recepturu, kalibraci živin a vlastní technologii a těm psům, i když je to třeba považováno za kvalitní krmivo, nemusí to krmivo sednout, protože každý pes je originál. Viz článek na tomto blogu.

V diskuzi se rozebíralo téma, jestli dávat brambory psům.

Mýtus číslo 2:# Zasláno: 26 Říj 2005 12:17

"Anonymní
Pokud mu ty brambory chutnají, tak mu to klidne dávej v přiměřené míře. Prostě mu něco chybí a ty brambory to obsahují. Dítě, když má nedostatek něčeho, tak si to umí nahradit jinou formou - třeba olupuje omítku a láduje jí do sebe
"

Skutečnost
Všeobecně je známo, že brambory jsou pro psy nestravitelné a tak jen zaplní střeva a následně vyjdou bez užitku. Obsahují mimo jiné i alkaloid solanin a to bezprostředně pod slupkou. Solanin můžeme vařením odbourat, nicméně nezměníme touto úpravou brambor jejich stravitelnost a využitelnost pro psy a kočky. Proto není vhodné zkrmovat syrové ani vařené brambory.

Proč teda někteří výrobci dávají do krmiva brambory, když je psi nemůžou? Výrobci totiž ve spolupráci s veterináři zjistili, že to, co dělá brambory nestravitelné, se může odbourat extrudováním a výsledný produkt - bramborový úsušek je pro psy dokonce prospěšnější než nejrozšířenější pojivo pšenice (nebo jakákoli jiná obilovina). Brambory totiž obsahují rychle stravitelné cukry, které rychle doplní energii aniž by se ukládaly do těla nebo dlouho zůstávaly zpracovávány ve střevech. Vařené nebo syrové brambory tuto schopnost nemají a tak jsou v potravě úplně zbytečné. 

A protože lidé jsou povětšinou laici a nerozuměli by pojmu bramborový úsušek nebo bramborový extrudát, nepodávají toto označení na přední stranu obalu (tedy to, co se vystavuje zákazníkům a prodává), ale nahrazují ho jednodušším a pochopitelnějším slovem brambor. Přesnější informace pak podávají školení prodejci a letáky. Jinými slovy, brambory v krmivech pro psy jsou zastoupeny v takové formě, která je masožravčím trávicím systémem využitelná, ne vařené nebo syrové.

Protiřečné názory - Mýtus číslo 3:# Zasláno: 26 Říj 2005 11:59

"Občas když mi zbyde vařená brambora, tak ji nastrouhám do krmení pažravce veteránce, u které celý život bojuju s nadváhou. Ona je ten typ, co tloustne i z vody. Ale je zdravá a v dobré kondici přiměřené věku. Ty brambory (výjimečně) a jinak pravidelně syrovou mrkev jí strouhám proto, aby "měla pocit", že toho žrádla má víc "

POZOR Drtivá většina chovatelů má dojem, že oni chovají, cvičí a krmí psa nejlépe. A to bez toho, aniž by zdravotní stav konzultovali s veterinářem. Lidi všeobecně sebe samozvaně považují za odborníky i přesto, že nemají žádnou nebo nízkou odbornou způsobilost v oboru. A toto se netýká jen veterinární tématiky, toto se děje napříč obory.
Jak může být pes zdravý a v dobré kondici, když celý život bojuje s nadváhou a tloustne i z vody. Buď ten pes má špatně složenou krmnou dávku a to dlouhodobě a nebo může mít jiný problém nesouvisející s krmivem (např. porucha štítné žlázy). Názor od tohoto člověka bych považovala za absolutně nedůvěryhodný.

Co se týče přidávání něčeho do krmiva, aby měl pes pocit že toho je víc, to je tvrzení některých barBARFařů, kteří tu krmnou dávku špatně sestavili. Pes se má nažrat tak, aby jako po mechanické tak po biologické stránce byl nasycený.


Mýtus číslo 4 - do granulí se přidávají takové sračky jako šlachy, kopyta, paznehty, odřezky, chrupavky a zbytky z jatek.:# Zasláno: 9 Čec 2014 10:26

"kachna_
Nejčastější výtkou
(u krmiva Brit care pozn.) je, že obsahují vedlejší jatečné produkty jj, já bych tím nekrmila kvůli těm vedlejším produktům, nevidím důvod denně psa ládovat takovým odpadem"

Je to pokrytecké tvrzení některých BARFařů, když obhajují svojí volbu způsobu krmení. Protože látky, které dodávají do krmiva (l-carnitin, kolagen, řasy, rýži, pohanku, extrakty z bylin, mrkev, syrové kosti, skelety, vnitřnosti) - ty totiž kvalitní krmiva superpremiové kvality a holistická krmiva obsahují taky. Nemusíte je tam přidávat. Toto je obsaženo v základní krmné dávce a zrovna v takovém množství, který pes potřebuje.

Upřímně řečeno, krmit psa jen surovinami v lidské potravinářské kvalitě je prostě jen barbarství. Pes narozdíl od člověka je schopný využít i jiné části živočišného původu než člověk. A do krmiv se mohou použít jen zdravotně nezávadné suroviny ovšem ne v potravinářské, ale v krmivářské kvalitě. Jinými slovy, nemůžou být infikované, zkažené a zdraví škodlivé. Co myslíte, že je ten kolagen, co přidávají BARFaři do žrádla? Přesně to, z čeho jsou tvořeny šlachy, povázky (jinými slovy odřezky ze surovin určených pro lidskou spotřebu) viz tučně zvýrazněný text výše. Z čeho jsou tvořeny chrupavky a klouby zkrmovaných zvířat? Netvoří je čirou náhodou taky chondroitin a glukosamin? Třeba ten co žerou divocí psi a divoká zvířata, když si uloví nějakou tu lesní zvěř? Není to přesně to, co musí BARFaři přidávat ke krmné dávce, pokud je nevyvážená? A co ty pomleté kosti? To je přece taky fuj, ale proč je dodávají BARFaři? Ze stejného důvodu, jako jsou obsaženy v granulích nebo ve vlhkém krmivu (kvalitní kapsičky, konzervy a paštiky).

# Zasláno: 13 Úno 2015 20:08

"Taky krmím podle plotu - většinou půlku kuřete, nějakou mletinu hovězí nebo rybí, sem tam přicmrndnu lososák nebo přiisypu kolagen zeleninu má, když má chuť si něco chroupat, na přílohy jsem líná (většinou mám problém si vzpomenout na to, abych vyndala maso z mrazáku) a chutná chlapečkovi taky "

BARF je volba stejně jako krmení průmyslově vyráběnými krmivy. Každý způsob krmení má své přednosti a své mouchy, ale nelze říct, který z nich je lepší. Oba jsou si rovny.

Nicméně je jasné, že pokud se snažíte ušetřit na krmivu a kupujete nejméně kvalitnější třídu granulovaného krmiva, nedivte se, že BARF vyhrává. Ostatně i ten BARF si zaplatíte (časem, přípravou, dojezdem do jatek). Taky BARFaři nevolí nejnižší výživovou třídu - krmení zbytkama ze stolu, zkažené maso na vyhození apod. Osobně jsem ale nepoznala BARfaře, který nejdřív vyřeže nejkvalitnější kusy masa určeného pro lidskou výživu a ty odřezky si sní sám. A pokud ořezy vyhodí do koše, je to barBARfař. Celosvětově díky expanzi lidstva je nedostatek potravin jak pro lidi tak pro zvířata. Tímto chováním si taky někdy neuvědomuje, že to co on vyhodí, tím se můžou živit i kočky, které žijí volně nebo divoce venku. Proč by to jinak žraly? Protože je to pro ně taky vhodné. Kočka je narozdíl od psa výhradní masožravec.

Třídy jakosti granulovaného krmiva řazené od nejnižší po nejkvalitnější:

Economy - krmivo nejlevnější a nejdostupnější ve velkoobchodních řetězcích jako jsou hypermarkety, supermarkety a některé drogerie. Krmivo je v těchto obchodech zastoupeno jen doplňkově k nákupu pro lidi.

Premium - krmivo seženete ve všech obchodech s chovatelskými potřebami (i soukromými)

Superpremium - krmivo špičkové kvality, seženete ve vybraných a těch kvalitnějších obchodech s chovatelskými potřebami (ne každý maloobchodník nebo velkoprodejce se zbožím zaměřeným primárně pro lidi jej má v nabídce)

Holistické - aktuální špička kvality průmyslově vyráběných krmiv, najdete ve specializovaných prodejnách

Veterinární diety - chovatelské - pro zvířata s konkrétním alimentárním problémem akutně neohrožujícím zdraví zvířete. Bývají součástí holistických krmiv a tzv. dietních superpremiových a dietní premiových. Není nutná konzultace veterináře, stačí proškolený prodejce.

Veterinární diety - klinické - pro zvířata s odborně stanovenou diagnózou, předepisuje veterinární lékař, jsou určená pro zvířata s problémem, který akutně ohrožuje zdraví zvířete. Nejsou základním a běžným zbožím ani ve specializovaných prodejnách a rozhodně by se měly zkrmovat po konzultaci s veterinárním lékařem ne jen tak na přilepšenou. Rizikem nedoporučení je laická záměna příznaků onemocnění, nevhodnou volbou můžete psovi nejen nepomoct, ale i ublížit.


Maso ve zkreslené představě u laiků

Laici mají obecně zažitou představu, že maso je jen ten stejk, ta svalovina kterou smaží na pánvi. Maso ale z hygienického a potravinářského hlediska nezahrnuje jen tuto svalovinu, více vám upřesní již dlouho vyvěšený článek MASO ze sekce Hygiena a technologie potravin.

Výrobci, kteří skutečně dbají na to, aby to krmivo bylo prostě to nejlepší pro masožravce, volí bílkoviny, jakožto základní stavební surovinu, z hlavně nebo výhradně živočišných zdrojů. Protože ty jsou nejlépe stravitelné a využitelné (bohužel taky v porovnání s rostlinnými rozhodně dražší). Ty pocházejí nejen ze svaloviny, ale i z kostí, chrupavek, vnitřností, krve a krmivo dolaďují bylinnými extrakty a výtažky z rostlin, které psi a kočky umí využít, poněvadž byly dostupné i pro jejich divoké nedomestikované předky.

Proto není špatně, když kvalitní krmiva pro masožravce obsahují všechny využitelné části zvířat nejen svalovinu jakožto rozšířené "laické maso". Někdo řekne fuj vnitřnosti, ale takové srdce nebo plíce, to jsou pro psy vyloženě lahůdka a každé má co do sebe.

Daleko důležitější je poměr svaloviny a ostatních produktů živočišného původu a jejich kvalita, než to, jestli tam vůbec jsou nebo je tam jen svalovina.

Granule jako takové

Granule vznikly z toho důvodu, aby lidé měli zajištěnou plnohodnotnou krmnou dávku se vším, co zvíře potřebuje a ve správném množství bez toho, aniž by hrozil deficit některé z důležitých živin, minerálů a stopových prvků způsobeným nevhodně nakombinovanou nebo upravenou syrovou stravou. Také poroto, aby bylo možné jednoduše bez předchozí přípravy nakrmit zvíře.

Posledním základním důvodem, proč vznikly granule, je nezávislost na chladícím zařízení, které by udržovalo krmivo čerstvé. Granulovaná krmiva mají ze všech krmiv nejdelší dobu spotřeby. Jinými slovy, pokud jsou správně baleny a skladovány, nezkazí se tak brzo jako vlhké krmivo nebo BARF. Výrobci těch nejkvalitnějšjích krmiv neřeší jen toto, ale také přidávají prevenci a něco dalšího prospěšného navíc. Toto všecko, se ale odráží na ceně, což je jedna z vůbec nejhlavnějších výhod BARFu.

Dalším slovem do pranice o granulích je technologická výroba. V současné době i ty nejmodernější stroje na výrobu granulovaného krmiva neumí krmivo vyrobit ze 100% čerstvého masa (a produktů živočišného původu) - právě proto, že zatím neumí pořešit stálý tvar a dlouhou dobu spotřeby. Proto se do granulovaných krmiv musí přidat nějaké to pojivo (nejlevnější je pšenice, sója,kukuřice, dražší - extrudované brambory, rýže, pohanka, ječmen ). S tím ten zákazník musí počítat, takže otázka které granule obsahují sto procent čerstvého masa je naprosto z cesty. Žádné takové neexistují. Ty nejlepší linky a receptury umí vytvořit krmivo asi 60% čerstvého masa. Běžné linky zpracovají maximálně 40% čerstvého masa. (procenta nejsou úplně přesná, berte plus minus, výrobci si svoje technologické postupy střeží).

Maso a produkty živočišného původu se musí rozmělnit, aby vznikla homogenní hmota (jinými slovy, aby v každé granuli, v každé krmné dávci bylo všeho stejně a tolik, kolik má být), vysušit (zbavit vody, protože čím víc vody krmivo obsahuje, tím rychleji se kazí) a dát do tvaru granule. Protože sypká směs by pozbyla účinku broušení zubního plaku, posilování žvýkacích svalů a dostatečného vzniku slin při žvýkání. (BARFaři i z tohohle důvodu zařazují do jídelníčku syrové kosterní skelety nebo kosti.) Proto určitá část masokostních mouček a pojidel je prostě v granulích technologicky nutná. Je pak na výrobci, jakým způsobem dokáže ty technologicky nutné suroviny zpracovat a využít tak, aby měly třeba i jinou a prospěšnou funkci. A to už je pak rozdíl mezi superpremiovými a "jen" premiovými granulemi.

Zjednodušeně řečeno, z čerstvého masa granuli nesplácáte a i kdyby se vám to nějakou silnou kompresí podařilo, bude mít velmi krátkou dobu spotřeby. Což je jeden z předních důvodů, proč se granule pro zvířata začala vyrábět.

Žádné komentáře:

Okomentovat