Jídelníček v těhotenství

Výtah potravin, které je dobré zařadit do jídelníčku pro těhotné:


- v případě, že těhotné nezpůsobují alergie nebo pálení žáhy nebo nedráždí žaludek (poslední dvě vyjímky ozkoušet, aby sa vědělo)


  • špenát (kyseliny listová) - obecně jakákoli listová zelenina
  • listy tuřínu
  • římský salát
  • chřest (např. šálek vařeného chřestu má 262 μg = 65% DDD, otázkou je vstřebatelnost)
  • brokolice, květák (syrové, blanšírované stravitelnější, lehce dušené)
  • citrusové plody (pozor na alergie, některým dráždí žaludek nebo způsobuje pálení žáhy)
  • z ovoce - papája, hroznové víno, banány, meloun, jahody (pozor na alergie, pálení žáhy), avokádo
  • fazole (i lusky) - pozor na nadýmání
  • čočka a luštěniny obecně
  • květ ibišku (pozor na těhotnskou cukrovku, bývá slazený)

  • řepa!!!
  • kukuřice (ale ne konzervovaná)
  • celer
  • mrkev (nejlépe syrová, blanšírovaná)
  • dýně

Ω-3 a Ω6 nenasycené mastné kyseliny

Z hlediska Ω-3 a Ω6 nenasycených mastných kyselin samozřejmě i ryby - čím čerstvější a tučnější (např. losos, makrela), tím lepší. Co se týče strášáku v podobě těžkých kovů u odlovů, není to zase tak horké, jak se hlásá. Dnes už je toto riziko velmi malé. Pak ořechy a semena - nejíst večer (jsou tučná), pozor na alergie, např. dýňová semínka, sezamová, lněný, slunečnicová, arašidy, mandle, para... Jíst ideálně nesolené.

Významnější zdroje jódu:

Nejkvalitnějším zdrojem jodu by měla být aljašská treska, dalšími vhodnými zdroji jsou mořské plody a mořské řasy (Kombu Kelp, Wakame, Nori). Nejnevhodnějším zdrojem jodu je jodovaná sůl, soli mají Češi nadbytek. Denní doporučená dávka jodu se uvádí pro dospělé cca 150-170 μg, v těhotenství 250-270 μg (maximálně 600 μg, pak je kontraproduktivní). 

Dalšími vhodnými zdroji jodu mohou být byliny:
  • třezalka tečkovaná - pozor na dávkování
  • jitrocel kopinatý
  • řebříček obecný
  • šalvěj lékařská - pozor na dávkování
  • routa vonná
  • bazalka
  • česnek
  • cibule
  • fazolové lusky
Také pomáhá doušek Vincentky denně a doporučuje se těhotným také mléko (pokud ho těhotná ještě dokáže strávit) nebo mléčné výrobky aspoň porci dvakrát denně nebo vejce.

Jod je také v menším množství obsažen v některých druzích ovoce a zeleniny:
  • višně
  • maliny
  • citrony
  • rybíz
  • rajčata
  • červené jeřabiny
  • švestky

Potraviny nevhodné v těhotenství:

Z hlediska listerie:
  • nedovařená a syrová vejce a nepasterizované mléko (např. domácí zmrzlina, domácí majonéza, čerstvé mléko od sousedky...) - riziko salmonelly a listerie u neověřených zrdojů. Nejlepší konzumovat na vejce tvrdo.
  • nedostatečně tepelně upravené a syrové maso - u neověřených zdrojů (riziko listerie)
  • uzený losos, syrové ryby (např. v sushi), ústřice
  • parmská šunka
  • nepasterované mléko, sýry a výrobky z nich
  • měkké sýry a sýry s plísní (ok bývá cheddar, Lučina, cottage) - např. feta, niva, camembert, hermelín
  • komerčně vyráběné saláty (např. bramborový)
  • makrela v konzervách
  • játrové paštiky a játra (bývá nadbytek vit. A)
Další nevhodné potraviny v těhotenství:
  • alkohol (rozhodně ne tvrdý alkohol)
  • káva a kofeinové nápoje (cola, kofola, energetické drinky, ...)  - zvýšené riziko předčasného porodu, plod špatně kofein odbourává (zátěž pro ledviny), stimulace nervové soustavy
U všech těchto bodů platí heslo "všeho s mírou" a "v malém neuškodí" aneb žádná tragedie, když si dám pivo, dvě deci vína, pár šálků kafe denně. Daleko horší by byl stres ze situace "Ježíší, já vypila sklinku Kofoly!!!"
Co se týče mediálně nafouknuté bubliny s názvem Listerioza, tady používejte selský rozum, ověřené zdroje potravin a vhodnou úpravu a zásadu "z malého množství se svět ještě nezbořil". Také se doporučuje dodržování Desatera zlatých pravidel

Nejlepší rada nejen pro těhotné: "Jezte pravidelně, střídmě, z bohatě prostřeného stolu".



Článek bude ještě vhodně aktualizován a doplňován.

Žádné komentáře:

Okomentovat